Yrityskuvaus

Eli kertomus siitä, kuka, missä, milloin...

Kaikki alkoi joskus historian hämärissä. Jo 1500 luvulta on mainintoja verojen maksusta Tammikosken kupeelta. 10.10.1800 sitten perustettiin Tamminiemen tila rek.no.2 (valtion maat olivat rek.no.1), joka on nykyisin Vilppulan kuntaa. Sitten myöhemmin Runebergin (se kansallisrunoilija) matkassa tullut räätäli pysähtyi Runeberhin kanssa Ruovedelle. Räätälin poika sitten osti Tamminiemen tilan ja otti nimekseen Tamminiemi. Sitten vuonna 1917 tuli myllytoiminnan oheen sirkkelisaha ja sahaus tällä paikalla alkoi. Kerran saha paloi, mutta se rakennettiin uudelleen samalle paikalle, jossa se on tänäkin päivänä. Itse saha tosin aikojen kuluessa on moneen otteeseen vaihtunut.

Sahurina toimin jo neljännessä polvessa ja mikä ihmeellisintä, tähän mennessä kaikilla sukupolvilla on säilyneet sormet tallella...koputetaan puuta.

Sitten 70 luvulla isäni huomasi maanviljelyksen olevan pienimuotoisena "mennyttä kauraa" ja osti höylän sirkkelin oheen. Ja siitä lähtien onkin sitten meiltä saanut ostaa myös höylättyä puutavaraa. Maatalous sai jäädä isommille tilallisille.


Seuraavassa lyhyt kuvaus vuosittaisesta työvaiheiden kierrosta:

Puun kiertokulku alkaa, kun moottorisaha on soinut hämeen korvessa ja tukit on tuotu metsästä sahalle.

Osan tukeista tekee allekirjoittanut itse moottorisahalla sukulaisten tai tuttavien metsistä. Ja suuremman osan sahattavaksi tulevista tukeista ostan paikallisilta metsänomistajilta ja kuljetutan paikallisilla puutavara-autoilla sahalle.

Sitten kun talven metsätyöt on tehty, alkaa kevainen sirkkelisahan laulanta. Sahausta tehdään yleensä helmikuusta toukokuuhun.

Yllä oleva kuva on vanhalta sahalta. Kuvia uudesta saharakennuksestä löydät täältä

Uudella sahalla tukit tulevat pöydälle koneellisesti


Sahauksen tekee uudella sahalla yksi mies ilman apua


Tavaran vastaanottopäässä uudella sahalla on tilaa ja katonalusta reilusti

Touko-kesäkuun vaihteen tienoilla aletaankin sitten höylääminen. Eli sahatavarasta höylätään paneleita, listoja, lattioita... jne. jne. Ja höyläys jatkuukin sitten aina vuodenvaihteeseen asti, jolloin taas rynnätään metsätöiden pariin.

Ja aina silloin tällöin syksyisin sitä innostuu rakennushommiin hetkeksi aikaa. Rakennettua on tullut pari varastoa, pari isoa kuivauskatosta ja uusi iso saharakennus 1993-2010

Jos tahdot tietää itse yrittäjästä, klikkaa tästä


Siinäpä sitä jo jotain, riipustelen lisää joskus jos jää leipätyöltä ja muilta harrasteilta aikaa.

email: marko@tamminiemi.com kaikennäköistä viestiä, kommenttia ja tarinaa voi heittää em. osoitteeseen.